Människor med stora ambitioner är fantastiska att ha omkring sig. Än mer inspirerande är de som faktiskt lyckas med det de visionerar om.

Du måste inte åstadkomma underverk. Ytterst få människor gör det. Oavsett vilket – du borde plocka i ordning omkring dig själv innan du ger dig ut och försöker förändra världen.

Du behöver klara av de små sakerna innan du ger dig på större saker. Lever du i ett totalt kaos är frågan vad du kan åstadkomma på jobbet. Om ditt förhållande hemma är en aggressiv krigszon – hur ska du då kunna hantera dina övriga relationer? Om ditt hus ser ut som om någon smällt en handgranat där inne – vad är oddsen för att du ska kunna hålla full koll på alla viktiga detaljer i din rörelse? När du själv gör saker du vet att du inte borde göra – hur ska du då kunna kräva att dina barn ska göra det rätta?

Tänk efter: hur ska du kunna nå något större och mer meningsfullt om du inte ens kan hantera dig själv? Det här är tuffa besked, men jag tror du förstår poängen. Om du inte vet hur du säger nej till en förvisso smakfull men dock väldigt ohälsosam lunch, hur ska du kunna inspirera andra till att göra det rätta? Kanske tänker du nu – jag bryr mig väl inte om de andra. Jag har fullt upp med mig själv.

Exakt. Du är som alla oss andra i det avseendet. Så du börjar med dig själv. Precis som den gamla liknelsen vid säkerhetsgenomgången på flyget: ta på din egen mask först innan du hjälper andra. En enkel start är att du investerar tid och energi att få ordning runt omkring dig själv som en början. Städa upp i ditt hem. Kasta allt gammalt skräp som du ändå inte behöver. Rensa ur allt som inte ska finnas i ett hem. Pumpa däcken i cykeln, städa ur bilen, klipp gräsmattan, gå till frisören. Du behöver på inget vis bli pedant, men du kan inte åstadkomma storverk om du knappt hittar dina bilnycklar. Skapa rimlig ordning och ansträng dig för att hålla den.

När det gäller ditt eget agerande kan du påminna dig själv om att det är bra att komma i säng på kvällarna, att vara ärlig med din partner, att orka be om ursäkt, att erkänna att du ibland inte vet, att ringa din gamla mamma, att sprita händerna även om du bara var ner till macken. Du ser – små saker som nästan inte tar någon tid alls.

Du kommer att känna dig tillfreds och stolt över dig själv; starkare än tidigare, full av lust. Din rygg kommer att vara rakare, du kommer att andas lite lättare. Bäst av allt – dina tankar klarnar. Du kommer att få inspiration och idéer till en hel massa andra saker. Intressant nog, när du fått ordning på dig själv kommer du att vilja gå vidare med annat.

Vill du ha en idé om var du kan börja? Vad sägs om att du från och med när du läst klart den här texten slutar göra saker du vet är fel? Ägna inte så mycket tid åt att grubbla över vilka de sakerna egentligen är – du vet redan en massa saker du vet att gör fast du inte borde. Avsluta en i taget. Sluta med en av de där sakerna redan idag. Du kan inte ana hur mycket positiv energi det kommer att medföra.

//Thomas E