Många kloka ord har sagts om hur man hitta bra förebilder här i livet. Det är en viktig fråga som bör tas på allvar. Själv lutar jag åt att samtidigt som man självfallet bör ta intryck av andra, och till exempel lära sig av deras framgångar, bör man trots allt vara lite försiktig med det där.

Det ligger den mänskliga naturen att jämföra sig med andra. En familj som för hundra år sedan ägde lite mark, tittade på grannen som hade ungefär lika mycket mark. Och om grannen klarade sig bättre, var det logiskt att tänka: han vet någonting som vi inte vet. Och det logiska blir att den första familjen försökte räkna ut vad det är grannen egentligen har greppat som de missat.

Men vem jämför man sig med idag? Idag har alla en stor skärm på väggen som visar massor av artificiella främlingar som lever underbara liv. De har otroliga hem, vackra partners, platta magar och välartade barn. Deras bilar är dyrare och renare och man blir lätt deprimerad av att se sin egen sunkiga lägenhet och tänka på sin skitiga gamla bil.

Problemet är dessutom mycket värre än så: många av de vi ser i TV:n är inte ens riktiga människor. De finns egentligen inte. Men våra psyken påverkas exakt likadant i alla fall. Att vi inte kan jämföra oss med dessa eventuellt verkliga människor är ju uppenbart. Våra liv ser helt olika ut. Tekniken av idag skickar dessa utopiska verkligheter rakt in i våra skallar via TV:n. Och resultatet kan bli att vi känner oss sämre än nödvändigt. Vi kan uppleva avundsjuka helt i onödan och detta är enbart negativt.

Som motgift mot detta säger jag: skit i alla det där. Strunta från och med nu i att jämföra dig med andra överhuvudtaget. Låt dem klara sig på egen hand. Vad du istället ska göra är att jämföra dig med dig själv. Jämför ditt jag idag med ditt jag igår. Är du en bättre eller sämre person jämfört med igår? Om du är bättre, bra gjort! Om du står stilla – inget vidare. Men om du faktiskt lyckas allt sämre – illa, illa. Du glider nu nerför något slags imaginärt sluttande plan

Bestäm dig en gång för alla för att endast jämföra dig med dig själv från igår. Inte med någon annan. Gillar du jämförelsen – lysande! Du är verkligen på rätt väg! Gillar du den inte så är det dags att göra någonting annorlunda.

 

//Thomas E