Vad är egentligen framgång? Är det pengar? Allmän hälsa? Kan det vara lycka? När jag skrev Omgiven av motgångar – som ju egentligen handlar om hur man skapar sig framgång – fick jag anledning att fundera över vad framgång egentligen är. Många skulle säga att jag är skapligt framgångsrik inom ett par olika områden. Men jag känner inte så själv. I mitt fall är det komplicerat. Det finns nämligen särskilda anledningar till att jag gör just det jag gör. Det är inte falsk blygsamhet utan frågan om att vi definierar framgång så otroligt olika.

Någonting i stil med att åstadkomma någonting värt att åstadkomma samtidigt som jag blir någon värd att bli var vad jag kom fram till.

De flesta har aldrig satt sig ner och tänkt på de här sakerna. Jag menar nu dessutom någonting långsiktigare än att träffa polarna till helgen. Det är förvisso trevligt, men man kan förmodligen förvänta sig mer av livet än det.

Här kommer några idéer på vad framgång skulle kunna vara:

  1. Framgång är att alltid göra sitt bästa eftersom när du gör ditt bästa blir du stolt över dig själv.
  2. Att kunna sätta konkreta mål på ett riktigt sätt är att nå framgång. Att vara realistisk men konkret kan vara en verklig framgång när det kommer till att sätta mål.
  3. Framgång är att ha en plats att kalla sitt hem. Inte nödvändigtvis platsen där du bor.
  4. Framgång är att förstå skillnaden mellan det du vill ha och det du behöver. Ibland får du inte det du tror att du vill ha, utan det du egentligen behöver.
  5. Självförtroende och tillit. Att tro att du faktiskt kan skulle kunna vara framgång.
  6. Framgång kan också vara att lyckas balansera arbete med passion. Att arbeta utan passion skapar mest stress.
  7. Det går även att skapa sig framgång genom att lära sig att säga nej. Du kan inte vara med på allt.
  8. Framgång är att inse att ditt liv redan är rikt och fyllt av överflöd. Att helt enkelt vara tacksam för det du har.
  9. Att överkomma dina rädslor kan vara framgång. Det släpper på bromsarna och ditt universum vidgas.

Först tänkte jag lista tio olika sätt att nå framgång, men valde istället att stanna på nio. Varför? För att framgång även kan vara att göra det oväntade. Att inte bara följa förväntade mönster.

När känner du dig framgångsrik? Tänk om du skulle sätta dig i en stol en stund med en kopp kaffe och verkligen tänka igenom när du verkligen känner dig framgångsrik.

När du tänkt ut vad just framgång kan vara i ditt fall: varför inte skriva ner det på en lapp och stoppa lappen i plånboken? Det skadar inte att titta på den där lappen ibland och påminna dig om vad framgång egentligen är. Det kommer att påverka dina val i livet. Och du kommer att snabbare nå den där framgången. Det börjar med att du tar reda på vad det är, dock.

//Thomas E